Till midsommar har det här hos oss blivit tradition med en somrig jordgubbstårta med både vit choklad och valnötter. Jag har bakat tårtan i snart 7 år men bara 1 gång per år och alltid till midsommar. Den är ljuvligt god. Den vita chokladen gifter sig fint med valnötterna, grädden och jordgubbarna. En liten extra tvist ger myntan som hackas ner i fyllningen.
Så här gör du:
8-10 bitar
Botten
3ägg
2dl strösocker
1dl vatten
50g smält smör
2dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljbullar
2tsk bakpulver
50g valnötter
100g vit choklad
Fyllning
2dl jordgubbssylt
2dl fint tärnade jordgubbar
2 msk hackad, färsk mynta
2dl vispgrädde
Garnering
ca 3dl vispgrädde
Jordgubbar
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker ljust och poröst. Tillsätt vatten och smält smör. Blanda mjöl, vanilhpulver och bakpulver och tillsätt det.
2.Hacka valnötter och choklad, vänd ner det i smeten.
3. Häll smeten insmord och bröd form, ca 24 i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 50-55 min. Låt kallna.
4. Fyllning: Blanda sylt, jordgubbar och mynta. Vispa grädden.
5. Lägg ihop tårtan: dela botten i tre delar. Bred sylt och grädde på de två understa bottnarna. Lägg på den översta botten och bred vispad grädde över och runt tårtan. Täck tårtan och ställ den att softa till sig i kylen. Garnera tårtan med mer grädde och jordgubbar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar