tisdag 18 augusti 2015

Chokladtryffelpaj




Inte bakat på några dagar nu men i kväll var det dags. Jag ville inviga min avlånga bakform som jag köpte med mig från Frankrike. Det var länge sedan jag bakade chokladtryffelpaj så det fick bli kvällens pyssel. Egentligen borde jag kanske fortsätta med mitt hallprojekt. Rev en vägg i hallen förra veckan men det får vänta. Jag har gjort denna paj några gånger tidigare. Den är väldigt mäktig men smaskig tycker jag själv. Jag kom ihåg att jag gjorde den vid något tillfälle till besättningen på HMS Munter och kommentaren från vår fartygschef var, -om jag inte redan var gift så hade jag friat på direkten.

Chokladtryffelpaj

Pajdeg:
225 g smör
5,5 dl vetemjöl
2 ägg
0,75 dl socker
Fyllning:
100 g kokosfett
2 ägg
5 dl florsocker
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Arbeta samman smör, mjöl, ägg och socker till en deg. Låt den ligga i kylskåpet ca 30 minuter. 

Kavla ut 2/3 av degen och klä en låg vid form gärna med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Jag använde en avlång form och då blev det två kakor.

Smält kokosfett och låt det svalna. Rör ägg och florsocker, tillsätt kakao och vaniljsocker rör till sist i det smälta kokosfettet lite i taget. Fyll tryffelmassan i formen.

Kavla ut resten av degen och lägg den som ett lock över, nagga lätt.
Grädda på första falsen i 200 grader ca 30 minuter. Kakan ska se torr ut och ha fått en vacker färg.
Förvara på torr sval plats.

Provsmakades tillsammans med möbelkatalog och ett glas mjölk, detta sover jag gott på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar